søndag 4. juni 2023

Det sjette budet, med studietips

Her er den nyeste videoen om de ti ekskristne bud, med et litt ekstra personlig tema. 

Og for den som er interessert...




Tips om ressurser

Etter en oppvekst i kristne miljøer med "klare bibelske svar" rundt forhold og seksualitet, var det etter bruddet på tide å finne ut hva jeg selv mente og ville, og ikke minst høre om andres erfaringer. Jeg var ekstra nysgjerrig på materiale som var lagd av tidligere kristne.
Lesehest som jeg er, gikk jeg blant annet til bøkene. Jeg vil gjerne dele noen ressurser som jeg tror flere kan ha nytte av. Mye av det har blitt tilgjengelig først de siste ti-femten årene.

Noen av kildene har et klart ekskristent ståsted, andre er kristne men med et mer åpent og liberalt syn på seksualitet enn de konservative/ skrifttro.

Engelske bøker (USA) 

Sex and God av Darrell Ray er en grundig gjennomgang av seksualitetens rolle i religionen, med størst

IPC Press, 2012
vekt på de monoteistiske religionene (da særlig kristendom). Boka fokuserer mye på psykologien, men er også innom biologi og kultur, rundt om i verden og i USA. Vi får flere historier om klienter med ulike seksuelle utfordringer.
Forfatteren er opptatt av å avkrefte det han kaller religiøse myter, og noe av dette kan virke litt radikalt.
Ray grunnla i 2009 organisasjonen Recovering from Religion, som har mange aktiviteter og ressurser for eksreligiøse (se nedenfor).

Fortress Press, 2020


Beyond Shame
av Matthias Roberts er en selvhjelpsbok for den som har levd med strenge leveregler som fører til seksuell skam. Forfatteren forteller om flere grøfter en kan havne i hvis en ikke anerkjenner skammen, og han gir tips til hvordan en kan få et helhetlig, ansvarlig og godt forhold til seg selv og andre.
Roberts er skeiv og fremdeles kristen, så han gir et alternativt syn på kristen seksualitet. Han er psykoterapeut.

 

 

 

Norske bøker

Begjær, sårbarhet og tro av Jan-Olav Henriksen er et norsk forsøk på å åpne opp for

Bibelselskapet, 2020


en rausere kristendom på det relasjonelle og seksuelle området; litt som i boka over. Han presenterer ikke-konservative syn på tema som skilsmisse/ gjengifte, kjønnsroller, homofili og transseksualitet, men vektlegger fremdeles det relasjonelle og følelsesmessige aspektet ved sex. Han viser fram ulike bibelsyn og -lesninger og hvordan de påvirker seksualetikken. Forfatteren har vært professor på Menighetsfakultetet i flere år. 

Universitetsforlaget, 2009

Religionsforskeren Dag Øistein Ensjø har skrevet boka Sex og religion: fra jomfruball til hellig homosex, hvor han tar for seg ulike religioners syn på diverse seksuelle aktiviteter og forhold, særlig de store verdensreligionene.

Sexolog Thore Langfeldt har skrevet boka Erotikk og fundamentalisme, som jeg ikke selv har lest, men Hjelpekilden har en artikkel bygd på boka, her.


Nettkurs (USA)

Jeg tok for noen år siden et amerikansk nettkurs som Recovering from Religion har lagd: Recovering Your Sexuality. Det var både teoretisk og praktisk, faktabasert og personlig. Blant annet fikk vi i oppgave å skrive vår egen seksuelle historie (også med hensyn til kroppsbilde og kjønnsidentitet). Da jeg tok kurset, var det nett-chattemøter hvor alle kursdeltakerne kunne dele erfaringer (ikke tilpasset europeisk tid, dessverre). De la vekt på at alle skulle føle seg trygge.
Nyttig kurs vis en føler seg komfortabel med å skrive og lese på engelsk; en kan føle seg passe anonym.
Jeg vet ikke om lignende norske ressurser; tips meg gjerne.

Videoer og podcaster

Det fins etter hvert ganske mange YouTube-kanaler som behandler seksuelle spørsmål og religion, særlig fra USA. Ex-Fundie Diaries har lagd en sang om konservative kjønnsroller og "purity culture". Hun vokste opp i et strengt kristent samfunn i USA med få impulser utenfra.

Genetically Modified Sceptic og The Antibot er gift med hverandre og har hver sine videokanaler hvor de av og til opptrer sammen. De er ateister, men har bakgrunn fra konservativ kristendom (hun var blant annet misjonærbarn). De tar opp ulike tema, også seksualitet og relasjoner. Blant annet kommenterer de videoer fra konservativt kristne par med samlivsråd, som Paul og Morgan om ekteskap.

PedSexPod er en podcast hvor norske pedagoger og sexologer (blant andre Christian Lomsdalen, leder i Human-Etisk Forbund) diskuterer aktuelle spørsmål, blant annet seksualundervisning. I november hadde de en episode om religion og sex.  

EtterTro er Hjelpekilden Vest sin nye podkast; de har også en episode om seksualitet fra januar i år. De som leder podkasten har bakgrunn fra BCC (Smiths venner) og Jehovas vitner. De har også en Instagram-konto.

Generelt tips på nett

Da jeg begynte å lete etter svar på mine mange spørsmål for mer enn 20 år siden, var internett annerledes enn i dag. I dag fins det flere tilgjengelige ressurser å få hjelp fra, men også mer potensielt skadelig innhold.

Er du av en eller annen grunn ny på nett og/ eller ny i seksualitetens verden, husk å ta deg god tid og tenke igjennom hva du vil finne før du leter. Bruk gode søkeord, og pass på deg selv! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Her kan du skrive inn en kommentar! Kommentarene blir moderert før publisering. NB: hvis du skal logge deg på en konto når du sender kommentaren, 1) logg på før du skriver eller 2) kopiér kommentarteksten før pålogging. Det hender dessverre at teksten ellers forsvinner. Og det vil vi jo ikke?